NB Nyhetsbyrån

Ytterligare en Grå varg-sympatisör i Azerbajdzjanska Riksförbundet – får svenska statsbidrag

TEYMUR 2

isabelle

- Publicerad 2020-12-08

Ytterligare en ledamot vid namn Teymur Eminbayli, i Azerbajdzjanska Riksförbundets styrelse visar starka sympatier för Grå vargarna och sprider pan-turkisk propaganda på sin Facebook. Eminbayli, som vid flera tillfällen gör fascistiska gråvargtecknet är kassör i riksförbundet och är nu den tredje ledamoten i förbundet som visar sympatier till Grå vargarna enligt Nyhetsbyråns granskning. Riksförbundet erhåller årligen hundratusentals kronor i statsbidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. ”De borde definitivt inte uppbära statsbidrag.” Det säger en tidigare socialdemokrat med rötterna i Turkiet, som vill vara anonym till Nyhetsbyrån.

Ytterligare en styrelseledamot i Azerbajdzjanska Riksförbundet vid namn Teymur Eminbayli, Solna, gör vid flera tillfällen vargtecknet på sociala medier. Vargtecknet är de Grå vargarnas symbol, det vill säga en hälsning som används av en högerfascistisk, panturkisk gruppering som är betydligt mer våldsamma än Europas nynazister och som gjort sig skyldig till hundratals mord.

Nyhetsbyrån avslöjade nyligen att två ledamöter i riksförbundet haft kopplingar till Grå vargarna och bland annat spridit pan-turkiska propagandabilder med krigssoldater där hela Armenien är raderat från kartan och ersatts med en turkisk flagga.

Även Teymur Eminbayli verkar anse att hela Armenien tillhör Azerbajdzjan. I en video som han laddat upp på sin Facebook säger han att Jerevan, Armeniens huvudstad ”är vårt”.

På bilder på Teymur Eminbaylis Facebook ser man hur han gör vargtecknet tillsammans med sin son som håller i en vasst föremål.

Här ser vi hur han dessutom lägger upp bilder på sitt barn med ett vapenliknande föremål.

Teymur Eminbayli har även en äldre son som är Azerbajzjansk medborgare och är multikriminell. Han är dömd för en rad grova brott, bland annat brott mot knivlagen, förgripelse mot tjänsteman, olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott. 

Teymur Eminbayli är även styrelseledamot för den azerisa nationalistiska rörelsen i Sverige som motsvarar Nationaliströrelsepartiet MHP i Tukiet, vilket är Grå vargarnas moderorganisation, enligt socialdemokraten som vill vara anonym.

– Azeriska Riksförbundet verkar ha tillgång till något slags TV-kanal för propagerandet av den azeriska nationalismen samt pan-turkismen, vilket är i grova drag en turkiskhet som omfattar stora delar av världen samt en idé om att turkfolket är övermänniskor jämte andra. Det här handlar inte om integration av de människor som anser sig vara av azerisk eller turkisk etnicitet, utan de förstärker snarare dessa människors uppfattningar och åskådningar av olika slag. Agerandena strider mot demokratin och integrationsviljan, säger den tidigare socialdemokraten till Nyhetsbyrån som har rötter i Turkiet.

Nyhetsbyrån har tidigare intervjuat Mellanöstern-experten Magnus Norell angående Grå vargarna och dess verksamhet i Sverige. Han beskriver Grå vargarna som ett säkerhetshot i Sverige.

I Frankrike har man valt att bannlysa organisationen. Liknande bannlysning av Grå vargarna diskuteras nu i Tyskland.

Men i Sverige betalar vi ut bidrag till organisationer med kopplingar till Grå vargarna istället. 

Azerbajdzjanska Riksförbundet har bara i år beviljats 380 000 kronor från den statliga myndigheten MUCF. Nyhetsbyrån har varit i kontakt med Lena Olsson, pressansvarig på myndigheten som enligt henne just nu gör en utredning gällande Riksförbundet.

Demokratiforskaren Bruno Kaufmann, tidigare ordförande i val- och demokratinämnden i Falun, och som rapporterat om demokratifrågor globalt säger till Nyhetsbyrån att de är allvarligt om man ger stöd till organisationer som går emot främjande av demokrati. Stöden riskeras att gå till fel syften och få motsatt effekt, menar han. 

– Det är inget nytt att detta är problematiskt, jag tycker det är konstigt att vi med skattepengar stödjer dessa organisationer, det visar på brist på omdöme. Kriterierna är ju dessutom suddiga och kriterierna kanske inte är så förankrade i den demokratiska offentligheten i stort, säger Kaufmann. 

Nyhetsbyrån har varit i kontakt med Teymur Eminbayli som har fått bemöta påståendena. Azerbajdzjanska Riksförbundet avser komma med ett svar på granskningen till Nyhetsbyrån.

Isabelle Eriksson

Isabelle@panel.nyhetsbyran.org


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021