NB Nyhetsbyrån

”Vedergällningen” – en spänningsroman från vikingatiden

9411B1F9-A934-4724-B121-775CC8D66D0D

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-07-10

Det här är en roman om vikingadottern Ragnhild som i sin jakt på familjens banemän ger sig av i österled bort till de riken våra förfäder grundade i dagens Ryssland. Rolf Söderlind, mångårig utrikeskorrespondent för bland annat Reuters, har skrivit ”Vedergällningen” (Lava Förlag, 2022).

Söderlind, som sedan många år bor i England och vars initierade rapporter från Storbritannien vi ibland kan läsa på NB Nyhetsbyrån, är lika duktig på att skriva fiktion som att återge verkligheten i sin nyhetsförmedling. Nu har hans stora intresse för vikingatiden fått fritt spelrum.

Ragnhild Torkilsdotters odysséer går över Östersjön, in i Finska viken till Gårdarike – dagens Novgorod – i jakten på fienden. Resten skall vi inte avslöja. Rolf Söderlind har skrivit en spännande och initierad roman om den värld som var våra förfäders för tusen år sedan.

Det var på den tiden svearna tog sig över Östersjön, uppför de ryska floderna, grundade riken och slog sig ned i Kiev, huvudstad i dagens Ukraina. En del tog sig ännu längre bort: Till den östromerske kejsaren i Konstantinopel och även ned till Särkland…

Rolf Söderlind har skrivit en fiktiv berättelse om vikingatiden, som även ger en och annan blinkning till vår egen tid och de hot som svävar över oss. Den som gillar Frans G Bengtssons ”Röde Orm” finner nog även stor behållning i ”Vedergällningen”, som utspelar sig vid samma tid, i brottet mellan asatro och kristendom.

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021