NB Nyhetsbyrån

Världsmaktens sista regent träder in i evigheten

F6BAC710-B3EF-4940-ADFD-AA4094561E3F

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-09-19

Miljarder TV-tittare jorden runt bevittnar Drottning Elizabeths statsbegravning. Den brittiska drottningen begravdes på måndagen i London, åtföljd på den sista färden av flera hundra tusen medborgare i högtidliga ceremonier och processioner som bevittnades i direktsändning av uppskattningsvis 4 miljarder TV-tittare världen runt, mer än hälften av planetens befolkning.

Kung Charles III tackade i ett budskap på söndagskvällen för allt stöd han fått efter moderns död 8 september. ”De senaste tio dagarna har min hustru och jag blivit djupt rörda över mängden av kondoleanser och stöd vi fått från detta land och världen runt.”

Drottning Elizabeth II begravdes på kvällen i en krypta i St George-kapellet nära Windsor Castle intill sina föräldrar George VI och Elizabeth ”the queen mother”, syster Prinsessan Margaret,  samt maken Prins Philip som dog förra året.

Monarken avled 96 år gammal  på Balmoral Castle, hennes residens i Skottland, efter att ha tjänat som plikttrogen statschef i 70 år, längre än någon annan regent i detta land. Efter hennes död utropades tio dagars landssorg och förberedelserna för hennes statsbegravning kom igång med närmast militär precision efter att ha planerats i tjugo år.

Under dessa tio dagar har många tidningar här i Storbritannien varit fulla av reportage om drottningens liv som en hörnspelare i landet efter att ha sett femton premiärministrar komma och gå, däribland Winston Churchill. Varje dag har till exempel The Times haft en bilaga i tillägg till reportagen i huvudtidningen. Kung Charles framtid har analyserats i detalj. Nyheterna på TV-kanaler som BBC har dominerats av samma tema och förberedelserna till statsbegravningen.

Som medborgare  och gammal journalist undrade jag ibland om det inte fanns andra nyheter att rapportera men sorgearbetet efter drottningens död har uppenbarligen fått det brittiska folket att glömma problem som inflation åtminstone för en dag.

Elizabeths kista sveptes i Royal Standard, en röd, gul och blå flagga fylld med heraldiska mönster på vilken äpplet och spiran vilade med rosor samman med kronan som Elizabeth bar för första gången när hon kröntes i Westminister Abbey året efter att hon blev drottning. Den avlidna monarken har legat på lit de parade på en katafalk i mitten av Westminster Hall med typisk brittisk pomp and circumstance sedan i onsdags förra veckan.

Westminster Hall är för övrigt en imponerande byggnad, i praktiken ett skrytbygge för att imponera på de besegrade engelsmännen. Byggnaden uppfördes 1097 av William II, son till William Erövraren, segrare vid Slaget vid Hastings 1066.

Folk har köat dag och natt de senaste fem dygnen för att få äran att som en hedersbetygelse passera kistan. Köerna, som alltmer kom att framstå som pilgrimsfärder till ett helgon, har ringlat sig flera kilometer utmed Themsen, med början nedströms från London Bridge. En del hade tagit med sig tält och matsäck. Det fanns till och med en kö för folk som ville få ett armband som tillät dem att ställa in sig i kön som snabbt fick namnet ”The Queue”. Det har varit vanligt att folk köat i tolv timmar men som tur är har vädret mestadels varit milt.

Den gamla fotbollsstjärnan David Beckham, iklädd finkostym och svart rock, blev av en parlamentsledamot erbjuden att skippa kön, men han tackade artigt nej. Han ville köa som alla andra, inte gå före i kön. Very English.

Ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, hyllade den avlidna monarken  i en predikan vid en gudstjänst i Westminster Abbey där kistan stod i centrum framför koret efter att ha flyttats från Westminster Hall.

”Sorgen denna dag, som känns inte bara av den framlidna drottningens familj utan även runt hela landet, Samväldet och i världen, har sitt ursprung i hennes rika liv och kärleksfulla tjänsteutövande, som nu tagits ifrån oss. Hon var glad, där för så många och rörde så många liv.”

Begravningsgudstjänst bevistades av omkring 2.000 gäster. Cirka 500 utländska dignitärer från statschefer till premiärministrar var inbjudna, däribland USA:s President Joe Biden och det svenska kungaparet som stod nära kistan i kyrkan. Rysslands president Putin överraskade med att skicka sina kondoleanser men han var inte inbjuden. Däremot var Olena Zelenska, hustru till Ukrainas President Zelensky, bland gästerna.

Omkring 15.000 poliser och 5.000 militärer sörjde för att upprätthålla ordningen och skydda kungafamiljen och de utländska gästerna.

Gudstjänsten, som tog en timme, avslutades med två minuters tystnad, trumpetstötar, nationalsången, nu God Save the King, samt en klagovisa – Sleep Dearie Sleep – spelad av en skotte i kilt på en säckpipa från en balkong.

Bland kyrkobesökarna fanns också Prins George, 9, och Prinsessan Charlotte, 7, Elizabeths barnbarns barn. Charlotte, som bar en svart kappa och en bedårande söt svart hatt,  är normalt ett litet busfrö med ett skälmskt leende men hon var djupt allvarlig denna dag.

Efter gudstjänsten bars kistan, som är gjord av blyinfattat trä, av åtta soldater till en väntande mörkgrön kanonlavett som först togs i bruk för detta ändamål i samband med Drottning Victorias begravning 1901. Den tunga lavetten flyttas regelbundet i sitt garage så att hjulen förblir runda.

Den drogs i solsken av soldater från Royal Navy, flottan, någon kilometer förbi folkmassor bakom avspärrningar. Lavetten leddes av en militärorkester med soldater iklädda röda jackor och Busby Hats, björnskinnsmössor. Där gick även bland andra manliga medlemmar av kungafamiljen, Beefeaters från The Tower samman med kanadensiska ridande poliser som förde tanken till drottningens stöd åt Samväldet.  Färden gick till Wellington Arch, ett monument vid Hyde Park där en likvagn, en svart Jaguar, väntade.

Tre polismotorcyklar med blixtrande blåljus tog täten i en procession där likvagnen kördes några kilometer förbi folkmassor av vilka många kastade blommor på vägen och fordonet. Måndagen hade av regeringen utropats till Bank Holiday med allmän ledighet och samtliga butiker, restauranger och biografer var stängda.

Slutstation för den avlidna monarken var som nämnts St George-kapellet, där tio kungar vilar, däribland Henry VIII från Tudor-eran. Elizabeth II är den första drottningen som begravts i denna krypta.

Rolf Söderlind


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021