NB Nyhetsbyrån

”Våra hjärnor har inte hängt med i utvecklingen – de är samma som på stenåldern”

3C95112D-5499-4B43-9B84-2F3114244C3C

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-01-22

Jag tror, att genom den sociala medieutvecklingen har vi vuxna tappat kontroll över våra barn på många sätt. Barn och ungas IT-kunskaper är i de flestas fall större än föräldrarnas. Själv tar jag mycket hjälp av min son som redan i sjuårsåldern hade mer datorvana än jag.

Han visade mig många forum som inte alls passar för barn, som såklart minderåriga tycker är jättespännande och lite ”förbjudet” – och utan insyn av vuxna. Självklart lockar det!

Hur blir det då? Jo, då ligger hela världen öppen – de bra sidorna men även de dåliga. Ja till och med skadliga.

Det blir enkelt att t.ex skaffa droger, det finns sidor om hur man bäst skadar sig, svälter sig, skaffar muskler – antingen med tabletter eller med implantat – med mera.

Jag skulle kunna fortsätta rabbla men jag tror budskapet går fram.

Det är även fantastiskt med den här utvecklingen på många sätt. Det skapar mycket positivt. Kanske ett forum för många som mår dåligt eller har något specialintresse som de kan dela med likasinnade.

Problemet är att den snabba utvecklingen är för mycket för många av oss människor att hantera. Evolutionen av våra hjärnor har inte hängt med i samma tempo, inte på långa vägar.

Anders Hansen, läkare, psykiatriker, författare och programledare, skriver och förklarar varför den psykiska ohälsan ökar fast vi borde vara glada när vi faktiskt har det så bra. Inga krig, tak över huvudet, mat, rent dricksvatten, vi riskerar inte att bli ihjälslagna…

Mycket intressant!

Tekniken har fullkomligt exploderat i utveckling medan våra hjärnor inte har utvecklats nämnvärt sen vår art började existera på jorden. Vi är kvar i krigar- och samlarstadiet.

Allt handlade om överlevnad. Det som räddade oss från faror som att bli uppäten av något annat djur, ihjälslagen eller någon annan fara var vårt flyktbeteende. Det vi idag kallar ångest.

Ångest är kroppens varningssystem, det innebär även ett adrenalinpåslag som aktiverar hela kroppen. Ångest är alltså egentligen något högst normalt som gjort att vi fortfarande existerar som art på vår jord.

Grejen är att det inte är samma slags hot idag. De flesta av oss behöver inte oroa sig över att bli uppätna av något annat djur. Det här har inte våra hjärnor fattat, de är kvar där vi var från början. Adrenalinpåslaget, den extra boostern, kommer inte till nytta utan skapar obehag istället.

För mig ger det tröst och jag blir faktiskt lite stolt över att mitt varningssystem fungerar mycket bra! Jag är alltså en människa som reagerar och agerar på faror!  En människa som räddat mänskligheten mot faror – fast i förlängningen och till ingen nytta. Mer än att det skapar obehag hos mig själv.

Denna kunskap ger mig dock möjlighet och beslutsamhet att hjälpa människor i min omgivning. Framför allt värnar jag ju om barn och unga vuxna. Det är svårt att förstå deras ”faror”.

Det ställer större krav på oss vuxna att hjälpa och förklara för barn och unga som inte mår bra. Förhoppningsvis hjälper det dig som vuxen också. Hela tiden ändras ”farorna” och det krävs att vi engagerar oss i våra barn för att de unga ska må bättre.

Jag tror att ju längre tiden går och ju längre ifrån vår outvecklade hjärna vi kommer och förstår hur vi fungerar, desto sämre kommer vi att må. För mig finns tydliga tecken på att det är så.

Hur kan en exempelvis en ung tonåring bli hemmasittare? Var är alla vuxna? Skolan? Föräldrar? Vänner och släktingar?

Många föräldrar kämpar och har det tufft, jag vet. Många har inte nätverk som räcker till. Jag har funderat mycket på hur det blivit såhär och hur det kan bli bättre: ”Det krävs en by för att uppfostra en unge”.

Det fattar jag nu.

Ninni Högnäs


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021