NB Nyhetsbyrån

SD har en stark förhandlingsposition

EB61F4A0-07E0-49B7-B7EA-233564DC2FB3

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-09-26

Nu går Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna fram med en gemensam nominering rörande talman: Andreas Norlén. Det visar en stark samsyn. Talmansuppdraget är viktigt.
Andreas Norlén har hanterat en svår mandatperiod med flera regeringsbildningar och han har varit , något han är respekterad i alla partier. Det menar statsvetaren och professorn Tommy Möller i TT.
Att det nu blir en moderat och inte en sverigedemokrat som nomineras kan innebära att SD får igenom andra frågor. De får inte ingå i regeringen och de får inte utse talmannen. Rimligen betyder det, att de kan få betalt när det gäller sakpolitik.Det skall noteras, att partierna har enats om att ge Sverigedemokraterna åtta av de 16 presidieposter som högerblocket förfogar över i riksdagens utskott. Det får anses vara god utdelning för SD. Det menar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborg.

Regeringsbildning och sakpolitik men också utnämningar i statliga myndigheter kan bli pusselbitar i ett större förhandlingsspel. Det menar Hinnfors och fortsätter: ”Allting kan bli föremål för förhandlingar. Det är det vi börjar se nu. Och SD har en stark förhandlingsposition.”

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021