NB Nyhetsbyrån

Putin trappar upp…

0387D9EB-E3AE-403D-AE65-D940CC663422

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-09-21

Vladimir Putins anfallskrig mot Ukraina går dåligt. Ukrainas armé har gått till motoffensiv och återerövrat stora områden från den ryske angriparen. Då trappar Putin upp kriget ytterligare – delvis allmän mobilisering. En sådan proklamerades idag på morgonen.

Enligt lagen kan Ryssland inte fullt ut genomföra allmän mobilisering om landet inte har angripits och så är ju inte fallet. Det var Ryssland som angrep den 24 februari i år och Ryssland bär ensamt skulden för kriget. Sedan månader har kriget gått trögt för Putin och missnöjet i Ryssland ökar.

Nu vill den ryske ledaren genomföra folkomröstningar i de ockuperad områdena för att avgöra om dessa önskar höra till Ryssland eller Ukraina. I östra Ukraina bor en stor del ryssar, i vissa områden är de i majoritet.

Världen håller andan. Detta innebär att Ryssland kan kalla in sina reservister, eller i alla fall en del av dem. Därmed kan man tillföra den slitna ryska armén utvilade förband, låt vara utan särskild stridserfarenhet.

Tillståndet i Ryssland ser ut att börja andas desperation och många frågar sig nu om Ryssland har för avsikt att använda en del av sina kärnvapen, något en del har väntat på en tid, sedan angreppet körde fast. Andra menar dock att Putin kommer att dra sig för att sätta in kärnvapen, eftersom denna upptrappning skulle medföra en risk att man tappar kontrollen över situationen även i Ryssland.

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021