NB Nyhetsbyrån

Politisk redaktör uppmanar till våld mot Sverigedemokrater

Alex Vopronov-bild

isabelle

- Publicerad 2020-12-29

Alex Voronov, politisk redaktör på liberala Eskilstuna-kuriren, uppmanar till våld mot Sverigedemokrater på Twitter. I en tweet från den 27:e december skriver han att SD bör hållas på lagom avstånd för en viss typ av närkontakt- ”återkommande knytnävsslag”. ”Jag tror det finns en uppriktig önskan att ta till våldshandlingar mot Sverigedemokrater om man skriver så. Jag tror tweeten bottnar i en ärlig tanke”, säger Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för SD och hemmastadd i Eskilstuna, till Nyhetsbyrån.    

Liberalen Alex Voronov, journalist och politisk redaktör, har länge engagerat sig i liberala frågor. Han var tidigare aktiv vid Swedish International Liberal Centre, en svensk liberal stiftelse som arbetar för demokrati, mänskliga rättigheter och har anknytning till Liberalerna.

Voronov tillhör den liberala falang som tycker att Nyamko Sabuni rört sig för långt högerut och kritiserar Sabuni för att partiet anpassat sig till Moderaternas och Sverigedemokraternas retorik.

– Han har alltid gett uttryck för väldigt liberala värderingar. En godhetsliberal med hög svansföring helt enkelt, säger Adam Marttinen till Nyhetsbyrån. 

BILD: Skärmdump från Alex Voronovs Twitter

Voronov fick mycket kritik av sin tweet i kommentarsfältet. ”Där ser man på, det goda hatet visar sitt rätta vidriga, fascistiska ansikte”. En annan kommenterade; ”är du elva år gammal eller?”.

Liberala Eskilstuna-Kuriren är en av de dagstidningar i landet som fått motta mest hat- och hot enligt Eva Burman. Mycket av kritiken mot Eskilstuna-Kuriren har grundats sig på pressetiken. Eva Burman är sedan 2019 chefredaktör och ansvarig utgivare för de lokala tidningarna Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidning, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren. De lokala dagstidningarna slog nyligen ihop sig på grund av krav på effektivisering från Sörmlands Media som är en del av NTM-koncernen (en av Sveriges största mediekoncerner). 

Nyhetsbyrån sökte Eva Burman för en kommentar angående Alex Voronovs tweet. 

– Jag tycker du ska fråga Alex själv. Jag bestämmer ju inte vad han ska skriva på Twitter. Mitt mandat sträcker sig till våra egna publikationer. Där hade jag tyckt att formuleringen varit olycklig. Speciellt då den tar fokus från sakfrågan. Det är givetvis inte meningen att man ska tolka det bokstavligt. Han säger själv att det är menat som en metafor. På samma sätt som man säger att ”huvuden ska rulla”.

Nyhetsbyrån har sökt Alex Voronov för en kommentar men utan lyckat resultat.

Isabelle Eriksson

Isabelle@panel.nyhetsbyran.org


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021