NB Nyhetsbyrån

Julia Kronlid (SD): Slopa 180-dagars gränsen tillfälligt

Julia kronlid 2

isabelle

- Publicerad 2020-11-24

Rekordmånga covid-19-sjuka har fått indragen sjukpenning från dag 180. Nu råder i princip upprorsstämning bland de sjuka och utförsäkrade menar riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, Julia Kronlid; ”Sjukförsäkringssystemet har nästintill kollapsat. Det har aldrig varit så många som utförsäkrats efter dag 180 som under nuvarande socialdemokratiska regering”, säger hon till Nyhetsbyrån.

Nya siffror från Försäkringskassan visar att från och med november i år hade 40 procent av de som lämnat sjukförsäkringen mellan dag 180 och dag 364 gjorde det på grund av avslag. Förra året var den siffran 29 procent, det skriver Sveriges Radio.

Aftonbladet rapporterade nyligen om undersköterskan Christine Udding, 50, som i början på november blev utförsäkrad. Detta efter att ha arbetat inom vården och vårdat covid-19 patienter under pandemin, men sedan smittats själv och blivit långtidssjuk. 

Att flera personer som arbetat och riskerat sina liv i vården nu själva blivit sjuka har rört upp starka känslor bland många, erfar Kronlid.

Detta har resulterat i att frågan kring socialförsäkringen återigen blossat upp i riksdagen. På senaste tiden ha partierna lagt fram förslag för att förbättra situationen, säger hon. 

– Vänsterpartiet och Centerpartiet har nu i ett utskottsinitiativ lagt fram ett förslag väldigt likt våra tidigare motionsyrkanden. Det innebär visserligen inte att frysa 180-dagars gränsen helt men de ligger i linje på vad vi yrkat tidigare. De har yrkat på att regeringen ska gå vidare med förslag från utredningen att det ska bli lättare att göra undantag från dag 180, (det vill säga att den sjuke ska slippa få en prövning efter 180 dagar och lättare kan skjuta upp till dag 365) och att personen i fråga endast ska bli rekommenderad arbete utefter angivna yrkeskategorier och inte ska prövas mot fiktiva arbeten på hela arbetsmarknaden, säger Kronlid. 

Moderaterna och Kristdemokraterna har lagt fram ett eget initiativ att bara göra undantag för covid-sjuka. Det har skapat ramaskri hos dem som blivit urförsäkrade som inte har haft covid-19.

Torsdagen den 26:e november kommer partiernas att rösta om sina olika förslag i socialförsäkringsutskottet. 

– Jag skulle helst se att vi får en tillfällig förordning där vi fryser 180-dagars gränsen helt och hållet under dessa svåra tider även om vi stödjer långsiktiga förändringar också. Det kommer nämligen ta sin tid innan vi har ny lagstiftning på plats, säger Kronlid till Nyhetsbyrån. 

Isabelle Eriksson

Isabelle@panel.nyhetsbyran.org


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021