NB Nyhetsbyrån

Gamla måste få tala svenska i vården!

E7A8909C-6342-4386-BB17-928919BD0CAD

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-01-20

Det kallas språkförbistring när man inte förstår varandra, inte talar samma språk. Så blir det när man slussar in människor snabbt, snabbt, snabbt på arbetsmarknaden och använder våra gamla som försökskaniner. Det är väl klart att våra gamla måste kunna tala svenska och bli förstådda av hemtjänsten?!

Vad är det som har hänt? Varför utsätts Sveriges pensionärer för det gigantiska socialpolitiska projekt som ett antal korttänkta politiker drog igång för några decennier sedan?

Sorterar hemtjänsten in under Annie Lööfs ”enkla jobb”? Är hemstjänsten en del av slussen in på arbetsmarknaden, så att man så fort som möjligt hamnar i rätt statistiska stapel: ”Sysselsatt”?

Expressen hade en krönika på temat av journalisten Janne Josefsson. Han uttrycker sig välgörande drastiskt: ”Att inte ställa språkkrav är förbannad vanvård!” Språkförbistringen, skriver Josefsson vidare, innebär mer än praktiska problem – det innebär att de gamla inte har någon att prata med!

Och det handlar – inte minst – också om säkerhet. Enligt Kommunal svarar tre fjärdedelar av skyddsombuden inom vård och omsorg att språkbrister leder till problem i omsorgskvalitet och patientsäkerhet.

Och Josefsson sätter fingret på orsakerna: ”Att det är så illa kan man delvis tacka den bisarra svenska debatten för. Att problematisera språkbrister i äldreomsorgen, och tala om språkkrav, har stundtals och av vissa sorterats i facket ’frågor som gynnar SD’.”

Detta är ett intellektuellt haveri som går ut över de gamla, menar Josefsson. Det blir ju faktiskt även mycket enklare att hitta folk om man struntar i språkkravet och hoppas att vederbörande lär sig svenska på jobbet. ”Och så slår man ju ett slag för mångfalden”, lägger Josefsson till.

Frågan är bara vad det innebär för jobbet. Kan man göra ett fullgott jobb i hemtjänsten om man inte talar svenska. Nej, uppenbarligen inte. Nu börjar det svänga – men kommer det att bli så mycket bättre? Man vågar i alla fall tala om vikten av språkkrav, det gjorde man inte förr.

Skall vi vara rättvisa: Det handlar inte om en ilska som riktar sig mot de människor som arbetar i hemtjänsten och faktiskt i de allra flesta fall säkert försöker göra ett bra jobb efter bästa förmåga. Det handlar om den svenska likgiltigheten inför våra gamla, där man helt enkelt inte tycker att språkkunskaper är viktiga.

Om det inte handlar om gamla araber som måste få hemtjänst på arabiska… Men språkkunskaper i just svenska har man tagit lätt på. Även här. Det handlar om experimentlust, där våra gamla är försökskaniner.

Detta är ett utslag av samma fenomen som när man endast betalar ut svältpensioner till människor som har jobbat och slitit i Sverige under ett helt liv – bara för att vi skall ha råd att betala ut pensioner till gamla som nyligen har kommit hit på ett bananskal som ”anhöriga”, aldrig lyft ett finger för Sverige och i de flesta fall egentligen inte borde vara här över huvud taget.

Vi behöver folk som jobbar i hemtjänsten. Det är ingen tvekan om den saken. Men det finns ingen som helst anledning att acceptera att de som inte talar eller förstår svenska skall tillåtas att ta hand om våra äldre och lyfta lön från skattepengar.

Blev det så här bara för att – som Janne Josefsson lyfter fram – kommunpolitiker och tjänstemän inte ville ge Sverigedemokraterna rätt i frågan om kravet på svenskkunskaper? I så fall är det bedrövligt! Rent oanständigt. Förbannad vanvård!

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021