NB Nyhetsbyrån

En god Chianti till levern!

417D4170-3006-417E-8581-4B96D5D78533

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-10-21

Jaha, mina vänner – då var det fredag igen! Kanske litet väl tidigt att blanda drajjan och hälla upp vinet, men kan ni ge er till tåls ett par timmar och vänta till klockan har slagit sex, så smakar vi av sedan! I veckan testade jag nämligen goda italienska Chianti-viner. Fantastiska till litet kraftigare vilt med mycket smak. Framför allt gillar jag att kombinera dessa viner med lever. 

Rådjurslever är en sådan delikatess! Alla gillar inte levern, litet speciell smak, men hittar man rätt vin till är det en härlig förrätt – jag lovar!

Så jag gick längs borden med fina Chianti-viner och testade.  Det ena efter det andra. Ställde frågan: Om jag steker rådjurslever, vilket av vinerna bör jag dricka till? Några av leverantörerna kopplade snabbt och plockade fram lämpliga viner. Lever är för all del kanske inte den vanligaste rätten…

Chianti är för övrigt ett vackert vindistrikt i Toscana – antikens etrusker bodde här – norr om Rom. I regel är vinerna gjorda på Sangiovese-druvan med inblandning av andra röda som Cabernet Sauvignon och Merlot. Området avgränsades redan för 300 år sedan, men har växt sedan dess. De finaste vinerna görs i regionen Chianti Classico.

Av dem jag testade kunde många passa till rådjurslevern, inbillade jag mig. Det var över lag förstklassiga viner. Ett av de bästa – det finns dessvärre inte på Systembolaget (än) – var Tenuta Casenuove, en Chianti Classico från 2018. Riktigt fint vin!

Fèlsina Berardenga finns till och från på Systembolaget, det är en Chianti Classico. Det från 2020 jag testade var mycket bra. Samma leverantör hade även andra på ingång till Systembolaget: Pagliarese, en Classico från 2020, som också bör vara fantastisk när man efter jakten steker upp levern av det nedlagda viltet.

Vill man sedan ha dessert kan man med fördel öppna en flaska av ett annat Fèlsina-vin: Vin Santo Del Chianti Classico från 2011. Sött och gott. Kanske till äppelkaka, men blanda inte in lever här…

Önskar er en fin fredag! Skål!

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021