NB Nyhetsbyrån

En epok går i graven med engelska drottningen

F6BAC710-B3EF-4940-ADFD-AA4094561E3F

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-09-08

Ikväll avled Storbritanniens drottning Elizabeth II, 96 år gammal. En epok går i graven med henne. När hon föddes 1926 såg världen helt annorlunda ut. Och det gjorde också det Storbritannien som nu sörjer henne.

Elizabeth tog 1952 över ett imperium som sträckte sig över hela jordklotet. Men sedan slutet av 1960-talet inskränkte sig kungariket till de brittiska öarna och några mindre besittningar vid fjärran kontinenter.

Hon föddes inte till regent, men det blev hennes arvslott när fadern George VI tog över efter storebror Edward VIII, som abdikerade 1936. I stället för ett bekvämt liv i skymundan stod Elizabeth under större delen av sitt liv i centrum för allas uppmärksamhet. Med allt vad det innebär.

Hon efterträdde tidigt sin far, som dog relativt ung och hon gjorde sin plikt och utförde den väl. Betraktades kanske ibland som hård och cynisk, men plikter kan ofta vara tunga att bära och utföra.

Elizabeth satt i 70 år på tronen. Hon är en av de västerländska monarker som har regerat längst. Frankrikes Ludvig XIV slog henne med två år. Elizabeths anmoder drottning Victoria – även hon tog vid som ung kvinna utan att ha varit förutbestämd att bli regent – regerade i 63 år.

Vem som nu efterträder den engelska drottningen är möjligen inte helt klart. Det har spekulerats kring att den 74-årige kronprinsen – Charles, prinsen av Wales – som skall efterträda modern kan komma att avstå sin arvsrätt till förmån för äldste sonen William, som står näst i tur.

Vem som än tar över blir det svårt att axla Elizabeths mantel. Hon var som sagt en epok i sig, en stolt och pliktmedveten reminiscens av en annan tid. Sådana människor finns det inte många av idag, om ens någon. När de går bort en efter en är släktet snart utdött. Bra jobbat, M’am! 🇬🇧

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021