NB Nyhetsbyrån

Konservativ tankesmedja i historisk miljö

EACA4787-D2FC-4379-A83C-6C5A9D2EA36B

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2021-11-13

I helgen har den konservativa tankesmedjan Oikos en stor konferens på Skokloster. Ett antal internationella gäster, liksom många namnkunniga svenska, kommer att tala under helgen. Man inledde med en rundvandring i historisk miljö på ett av Sveriges finaste slott.

Skokloster, 45 minuters bilfärd från Stockholm, är tillsammans med Drottningholm förmodligen vårt förnämsta barockslott. Det var fältherren Carl Gustaf Wrangel som uppförde det vid mitten av 1600-talet och vid hans död förblev delar ofullbordade.

Wrangel hade tjänat sina sporrar i Trettioåriga kriget och var en tid även överbefälhavare för de svenska styrkorna. Han deltog därpå i Karl X Gustavs fälttåg i Polen på 1650-talet och var sedan under flera år generalguvernör i Svenska Pommern.

En dotter ärvde Skokloster vid faderns död 1676 och det fanns sedan under 250 år i ätten Brahes ägo, innan det ärvdes av släkten von Essen. Staten tog över själva slottet 1967 och sedan dess har vi ett museum av hög internationell klass.

I denna miljö presenterar Oikos – som startades av en av Sverigedemokraternas toppnamn Mattias Karlsson – ett digert och spännande program för Sveriges och Europas intellektuella framtid.

Några av talarna är Ivar Arpi, Thomas Gür och Dan Korn. Det handlar om kritik mot den så kallade Woke-kulturen, om värdet av en nationell identitet och om hur modern konservatism, som ett gediget fundament i den mänskliga tillvaron, vinner mark.

Helgens seminarier kunde knappast få en intressantare inramning än det anrika slottet Skokloster med dess murar tyngda av svensk historia och salar fulla av europeiskt kulturarv. För all del ofta krigsbyten från Wrangels fälttåg på Kontinenten…

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021