NB Nyhetsbyrån

Tack – Polen – för att ni håller gränsen!

631AF073-F8E9-4B62-A488-4AB408DFDD2B

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2021-11-09

”Vad rör dig Polens affärer?” Hämtat från Bellman på 1700-talet, när kungariket Polen delades upp mellan stormakterna. Polens affärer är våra affärer. EU- och NATO-landet Polen försvarar Europa mot en invasion, som av NATO betecknas som ett hybridkrig.

Ja, där står faktiskt en invasionsarmé på andra sidan gränsen. Detta är inte flyktingar. Där finns inga synliga kvinnor och barn. De har inte flytt från något krig. Detta är en folkvandring från Mellanöstern, inlockad av skurkregimen i Vitryssland i syfte att släppas in i EU.

Och vitrysk militär hetsar migranterna mot gränsstängslet. Detta är krig.

Men Polen kommer att hålla gränsen. Den läxan lärde sig polackerna redan under Josef Pilsudski efter Första världskriget, när det delade landet återuppstod i spillrorna av tre fallna kejsardömen.

Än mer etsade sig detta in i medvetandet efter Sovjets och Nazitysklands ockupation från 1939 och 50 år framåt. ”Gränsen är helig – polskt blod har spillts för den”. Det klargjorde landets premiärminister på måndagen.

Polens östgräns är också EU:s yttre gräns och vi kan nog vara glada att det är just polackerna som håller den, folk som är rädda om sitt land… Och polackerna öppnar eld mot angriparna, som försöker forcera gränsen. Precis som man skall göra när man skyddar gränsen.

Nu väntar vi bara på att resten av EU skall ge Polen det stöd landet behöver.

Christopher Jarnvall

Bild: Facebook


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021