NB Nyhetsbyrån

Kritiskt läge vid vitryska gränsen – kommer alla migranterna att flygas till Sverige?

631AF073-F8E9-4B62-A488-4AB408DFDD2B

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2021-11-09

Det råder upptrappat läge vid den polska gränsen mot Vitryssland. Runt 4.000 migranter – många från Mellanöstern och Afghanistan, enligt tyska media – försöker forcera den polska gränsen in i EU. Den vitryske diktatorn Aleksander Lukasjenko har inspirerats av den turkiske despoten Erdogan och försöker nu sätta press på EU för att dra in pengar. Runt 60 flighter går varje vecka från Mellanöstern till Minsk.

Polen håller emot när migranter, hetsade av vitryska styrkor, försöker forcera gränsstängslen in i EU. I tyska och polska media ser man mestadels aggressiva män med tillhyggen, som försöker ta sig in i EU. Lukasjenko utnyttjar den naiviteten vi kan se inom EU – där många länder som Sverige kallar migranterna ”flyktingar” och lyfter fram det fåtal kvinnor och barn som finns i den folkmassa som trycker på. Vi analyserar läget på Riks.

Tyskland och Polen har under hösten gemensamt försökt hitta lösningar för att fånga upp de migranter som ändå har lyckats ta sig in i EU. Nu lyckas Lukasjenko underblåsa splittringen mellan EU-länderna. Polen har dock sagt, att man vill hålla gränsen själv. Det kommer man nog också att klara. En gränsövergång har nu stängts helt. Liknande scenarios har vi I Lettland och Litauen. I värsta fall kommer man att slussa migranter genom Polen till Tyskland – eller sätta dem på ett flyg till Sverige.

Christopher Jarnvall

Lyssna till samtalet:


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021