NB Nyhetsbyrån

Polen slår tillbaka mot invaderande migranter

53E0F4DE-91C7-4AEE-AD4E-E33EF4873ED2

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2021-11-08

Polens vice utrikesminister räknar med skottlossning under dagen. Det har han sagt i samband med att migranter från Mellanöstern som uppehåller sig i Vitryssland på måndagen försökte storma den polska gränsen, som också är EU:s gräns. Detta skriver Aftonbladet.

Det handlar om migranter som har lockats av den korrupta vitryska regimen för att de den vägen skall kunna ta sig in i EU. I grunden handlar det om en gränskonflikt som har uppstått sedan EU beslöt att införa sanktioner mot diktatorn Aleksander Lukasjenkos regim.

Vitryska soldater har släppt fram massan av migranter till gränsen och detta har lett till konfrontationer med polska soldater, där migranter har skadats och även dödats. Liknande gränsincidenter har ägt rum vid gränserna mot Lettland och Litauen. Totalt har sju migranter dödats.

Under måndagen försökte alltså migranter storma gränsen mot Polen och de rev ned stängsel. Men invasionsförsöket misslyckades. Nu har polska antiterrorstyrkor sänts till gränsen mot Vitryssland. Totalt finns 12.000 polska soldater på plats för att försvara gränsen.

”Den polska gränsen är inte bara ett streck på en karta, gränsen är helig – polskt blod har spillts för den.” Det sade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.

Christopher Jarnvall

Bild: Polens försvarsministerium


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021