NB Nyhetsbyrån

Regeringen fortsätter att fuska med skolresultaten i PISA

D541F807-9CAC-40FE-A3BF-F181AE20D9E6

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2021-10-13

Sverige får återigen kritik för att man inte följer reglerna i de olika internationella undersökningar – exempelvis PISA – som mäter skolresultat. Utlandsfödda elever utelämnas regelmässigt för att inte dra ned resultaten. Även i undersökningen som mäter läsförståelse finns allvarliga brister. Utbildningsminister Anna Ekström vägrar dock att svara på frågor kring detta.

En av de hårdaste kritikerna är nationalekonomen och professorn Magnus Henrekson vid Institutet för Näringslivsforskning. Han säger att det verkar som att man systematiskt gömmer undan brister och låtsas som att utvecklingen ser bättre ut än den är. Jag talar med Dick Erixon (Samtiden) och Emmie Mikaelsson (Riks) om detta.

En annan skarp kritiker är Inga Britt Ahlenius, tidigare chef för Riksrevisionsverket och även FN:s interngranskning. Hon konstaterar, att detta inte bara handlar om slarv – utan om ren inkompetens. Sanningen kommer inte fram i detta, när man skönmålar Sverige för att skapa en annan bild än den riktiga.

Christopher Jarnvall

Lyssna på inslaget:


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021