NB Nyhetsbyrån

Sifo: SD:s väljare har kommit för att stanna

Jimmie Åkesson SDSDSD

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2021-04-23

Sverigedemokraterna har blivit ett parti med många frågor. Det är inte bara invandringsfrågan, som får människor att rösta på Sverigedemokraterna. Det visar en färsk Sifo-undersökning som Expressen presenterar. Dessutom har partiet väldigt trogna väljare.

Många har kommit från Socialdemokraterna och Moderaterna och partiet har blivit ett ”hem” för dem som inte känner sig respekterade av samhället, som menar att politikerna inte lyssnar på dem och som ser, att de får väldigt lite för skattepengarna.

SD-väljarna sticker också ut genom att känna sig mer ”utanför” än andra grupper. ”Det är påfallande hur SD-väljare svarar på annat sätt än de gamla allianspartierna och de rödgröna.” Det säger Jonathan Wennö, chef för samhällsundersökningar på Kantar Sifo.

Göran Persson – Socialdemokraternas tidigare partiledare – har vid något tillfälle sagt, att S har ”parkerat” en stor del av sina väljare hos SD. Frågan är dock för hur lång tid… Enligt denna färska Sifo har de kommit för att stanna. De lär bli svåra att vinna tillbaka.

Det har spekulerats i att svenska S skulle kunna göra samma helomvändning i migrationsfrågan som det danska systerpartiet har gjort och därmed återfå en stor del av väljarna som har gått till SD. Men frågan är om det blir så enkelt…

De väljare som en gång i tiden gick till Dansk Folkeparti utsattes inte för samma stigmatisering och slapp hatkampanjerna – liknande dem svenska SD-väljare har utsatts för. Svenskarna lär inte glömma den oförrätten så lätt, menar talespersoner för SD.

Därför känner man sig inom SD trygg i att få behålla sina medlemmar och väljare, något som den senaste Sifo-mätningen alltså bekräftar. Man tror också att det kan finnas ytterligare väljare att ta – inte minst från Moderaterna.

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021