NB Nyhetsbyrån

”Ordningsvakten – minnet av ett mediedrev”

A4665D63-5A1A-4E1D-9A01-FA8DA70FD668

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2021-01-13

I dagarna kom Mattias Elbs bok ”Ordningsvakten – minnet av ett mediedrev”, utgiven på eget förlag 2021. Den handlar om hur två väktare gjorde ett ordinärt gripande en januarikväll på Hötorget i Stockholm 2019. Och hur detta fick eko i hela världen.

En gravid kvinna med afrikanskt ursprung hade inget giltigt färdbevis och väktarna – den ene var Mattias Elb – hade som uppgift att avvisa henne från T-banan. Men kvinnan vägrade och angrep väktarna, som i sin tur fick hålla fast henne.

Det skrevs mycket om väktarvåld den vintern och våren på sociala media. DN, kvällspressen och TV4-Nyheterna hade sin vinkel klar och väktarna hängdes ut och hatades av många på Flashback, Instagram, Twitter eller Facebook.

Men många ville också ha deras version, den som aldrig framgick av gammelmedias vinkling.

Det lämnades in polisanmälan både mot väktarna och mot kvinnan. Båda fallen lades ned efter ett par månader. Det skrev NB Nyhetsbyrån om när det begav sig för snart två år sedan.

Nu har Mattias Elb skrivit en bok om drevet och givit sin version av det som hände. En bok om mediavinklar och ointresse av att belysa fler än en aspekt i taget. Den är lättläst, uppriktig och saklig. Den är värd att lägga en stund på.

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021