NB Nyhetsbyrån

Siste Mannerheimriddaren död

709BC671-AB70-4418-A91F-FEDBC4A42DEA

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2020-11-01

Den siste Mannerheimriddaren, kapten Tuomas Gerdt, avled idag, söndagen den 1 november. Har var den siste överlevande av de 191 mottagarna av Finlands högsta militära utmärkelse för tapperhet i fält.

Gerdt var född 1922 och deltog som ung underofficer och senare officer i det så kallade Fortsättningskriget 1941-44 mot Sovjetunionen. Han stred tappert, räddade sårade kamrater och sårades själv vid flera tillfällen.

Vid hårda strider i Karelen under september 1942 rekommenderades Tuomas Gerdt av högre chef till Mannerheimkorset. Efter kriget tjänstgjorde Gerdt som reservofficer och gjorde sitt sista officiella framträdande på Finlands nationaldag 2014.

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021