NB Nyhetsbyrån

Klimataktivister blockerar hela centrala Stockholm

B4761C09-84EF-4808-84C4-C0CDD9711A30

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2020-08-28

Idag genomför aktivistgruppen Extinction Rebellion, som förra året lamslog Londons trafik, en demonstration i centrala Stockholm. Strax efter 8.30-tiden meddelade polisen att demonstrationen skulle upplösas. Det rapporterar SVT.

Aktivisterna har satt upp blockader för att orsaka störningar och oreda i centrala Stockholm. Målet med blockaden sägs vara att informera om en klimatkris. Gruppen säger, att regeringens ekonomiska politik står i konflikt med Sveriges klimatlöften.

Albin Björk, medlem i organisationen, säger att de har valt platsen utifrån regeringsbyggnaderna: ”Vi försöker skapa störningar för att få uppmärksamhet kring klimatkrisen vi befinner oss i och katastrofen som väntar om makthavarna inte reagerar i enlighet med vad som krävs.”

Bilar har blockerats från att köra över men cyklister och fotgängare har kunnat passera. Polisen har varit på plats för att föra dialog med aktivistgruppen. Polisen säger också, att det handlar om fler än 50 personer.

Vid 8.30 meddelade alltså polisen, att de skulle upplösa aktionen. Några av demonstranterna tog då av sig kläderna och satte sig ned på asfalten i underkläder medan andra hällde olja över dem. Flera av aktivisterna bars bort av polisen.

Under torsdagen samlades 400 aktivister på Gärdet för ett uppstartsmöte. Det är en icke tillståndsgiven sammankomst.

Aktivisterna säger också, att gruppen inte kommer att lämna frivilligt och att fler manifestationer kommer att hållas fram till söndag. Man ser ingen annan väg än olagliga metoder.

Under förra året blockerade gruppen trafiken på gator och broar i London vid flera tillfällen och påverkade då hundratusentals resenärer.

Den svenska aktivisten Greta Thunberghar har uttalat sitt stöd för gruppen, som bl a får stöd från miljardären George Soros fonder.

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021