NB Nyhetsbyrån

De ’flydde för sina liv’ – men reser ofta tillbaka till hemlandet

79EA8F4E-92F2-4782-A192-44FC51B3B3EA

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2019-01-09

Minns ni alla som ’flydde för sina liv’ och absolut behövde asyl i Europa? Helst i Sverige, där villkoren var bland de allra bästa. Det var värt att traska tvärs över kontinenten för att komma just till Sverige. Sedan, när uppehållstillståndet var klart, kunde man börja resa tillbaka till hemlandet. Hem på besök i landet man med fara för livet absolut inte kunde bo i…

Skall vi i alla fall vara överens om en sak: Alla som söker asyl flyr inte för livet. Även om de lyckas slå i naiva västerlänningar – i synnerhet svenskar – detta. De vill säkert bo i Sverige eller kanske Norge av andra skäl. Men inte av fruktan för sina liv. Det är i väldigt många fall en ren myt.

Några har börjar jobba, andra utbildar sig – men majoriteten från de s k MENA-länderna tycks inte ha kommit in vare sig på arbetsmarknaden eller i det svenska samhället. Av olika skäl. Det är förstås inte lätt att få jobb om man inte har någon utbildning, kanske rentav är analfabet. Och det tar lång tid att ändra på detta förhållande.

Då börjar man möjligen fundera på det gamla landet igen. Det som man ’flydde’ från. Det man absolut inte kunde bo i. Det kanske ändå känns OK att fara tillbaka då och då. För oavsett man jobbar eller ej i ett land som Sverige – eller Norge – kan man få ihop rätt mycket pengar ändå.

I Sverige har inte DN eller SvD och allt vad de etablerade media heter varit så intresserade av att slå hål på myten och ta reda på sanningen. Men norska Aftenposten har gjort det. Skall vi gissa att det ser ungefär likadant ut i Sverige som i Norge?

Aftenposten har siffrorna:

Av somalierna som flydde ’för sina liv’ till Norge reser 24 procent regelbundet tillbaka.

Av irakierna som flydde ’för sina liv’ reser 71 procent ofta tillbaka.

Av iranierna som flydde ’för sina liv’ reser 55 procent tillbaka.

Av eritreanerna som flydde ’för sina liv’ reser 12 procent tillbaka.

Av afghanerna som flydde ’för sina liv’ reser 40 procent tillbaka.

Afghanistan är tydligen mindre farligt för afghaner från Norge än för deras landsmän i Sverige. För enligt svenska aktivister blir man dödad om man skickas tillbaka…

Jodå, många av dessa människor – speciellt iranierna, ofta från utbildad medelklass – har tillfört Sverige en viktig resurs som vårt land har glädje av. Men det är dags att slå hål på myten om flykten ’för livet’.

Och har man då inte – som ofta är fallet med t ex somalierna – känt att man vill tillhöra det svenska samhället eller har möjlighet att bidra på arbetsmarknaden, ja, då kanske man ändå skall resa hem igen och inte bli försörjd av andra som jobbar och sliter och får allt mindre för pengarna.

Christopher Jarnvall

För vidare läsning: https://www.aftenposten.no/norge/i/e1nKlK/Flyktet-fra-krig-til-Norge_-men-mange-reiser-ofte-tilbake-til-hjemlandet


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021