NB Nyhetsbyrån

Varning för statskupp!

B1806DBC-AFC5-4600-9829-9AF39AF5C948

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2018-10-02

I Sverige har vi demokrati. Vi har en riksdag som skall representera väljarna och riksdagen utser sedan regeringen. I vissa fall – som i år – tar det ovanligt lång tid att få fram en regering, eftersom vissa aktörer har målat in sig i hörn. Delvis påverkade av en aggressiv, demokratifientlig och intolerant opinion, som har ätit sig in i samhällskroppen under täckmantel av ’värdegrund’.

Man kan förvisso tycka, att det är lugnt och skönt med interimistiska regeringar – som den Stefan Löfven nu företräder. De får inte hitta på en massa konstigheter. För de senaste fyra åren – ja, egentligen åtta, sedan 2010 – har förvisso varit fulla av tokiga beslut. Så urbota märkliga, att vårt land hade mått bra av litet mer passiva regeringar…

I regeringskansliet sitter – förutom ministrarna – politiska tjänstemän. Statssekreterare (som numera i regel har partibok, men tidigare var ofta var opolitiska), pressekreterare, politiskt sakkunniga…

Sedan – majoriteten – sitter där opolitiska tjänstemän. Departementsråd, kansliråd, ämnesråd, departementssekreterare… De är handläggare till regeringen och de skall vara utsedda efter kompetens och sakkunskap, inte efter politiska åsikter.

Skulle tjänstemännen göra uppror, är det att likna vid statskupp.

För någon vecka sedan initierades faktiskt ett uppror – men det kallades ’upprop’ – vid utrikesdepartementet. Det spred sig till andra departement. Kontentan var, att man varnade för värdegrunden i regeringskansliet om en borgerlig regering skulle tillträda med stöd av Sverigedemokraterna.

Detta är oerhört anmärkningsvärt. För att använda ett sansat understatement. Vill man tala klarspråk handlar det om upptakt till förräderi eller statskupp mot det demokratiska systemet och borde minst föranleda avsked på grått papper. Tjänstemän som sätter sig upp mot ett valresultat har inte i statsförvaltningen att göra.

Att en stat agerar mot rent odemokratiska krafter som inte sticker under stol med sitt förakt mot demokratin är en sak. Men att tjänstemän självsvåldigt avgör vem som bör regera med vem efter fria, demokratiska val handlar på ren svenska om försök till kupp.

Skall vi, lojala medborgare, betala deras löner med våra skatter – då skall de acceptera vår folkliga vilja. Annars kan dessa aktivister söka sig andra jobb på den fria marknaden. Det som nu har skett visar hur långt in i statsapparaten vänsterns aktivister har tagit sig. Det är en tydlig signal om att en städning är nödvändig och att en och annan bör bytas ut.

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021